YÖS NEDİR?

Liva Consulting YÖS sınavı ile ilgili tüm sorularınıza cevap verecek bilgi ve donanımına sahip kadrosu ile sizlere hizmet vermektedir.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. Bu sınav 2010 yılına kadar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılmaktaydı, aynı yıl içerisinde ve 2011 yılında alınan kararlarla Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarını T.C. üniversiteleri kendi bünyelerinde düzenlemektedirler.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına başvuranların,

  1. Yabancı uyruklu olmaları (hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler dahil).
  2. Türk liselerinin veya Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında olmaları ya da böyle bir okuldan mezun durumda bulunmaları.
  3. Tercih etmek istedikleri yükseköğretim kurumlarınca belirlenen kayıt koşullarını taşımaları gerekir. Her üniversite koşulları değişebiliyor.
  1. Türkiye’de okumak isteyen Yabancı uyruklu öğrenciler.
  2. Lise öğrenimini yurt dışında tamamlayan T.C. vatandaşı ya da uyruğundan biri T.C. veya K.K.T.C.  olan çifte vatandaşlar.
  3. Doğumla yabancı uyruklu olup sonradan T.C. vatandaşlığına geçen çifte vatandaşlar (Lise öğrenimini Türkiye’de yapsalar dahi).
  4. Doğumla T.C. vatandaşı olan çifte vatandaşlar, eğer T.C. vatandaşlığından çıkıp mavi kart aldıkları takdirde.

Not: Yurtdışından öğrenci kontenjanlarına katılabilirler ve YÖS sınavına girebilirler.

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar
  2. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanlar
  3. Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası alanlarla, önceki yıllarda katıldıkları YÖS’te sahtekârlık yaptıkları saptananlar
  4. Kültür anlaşmaları, kültürel değişim programları ve benzeri düzenlemelerle, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetince yabancı hükümetler emrine verilen burslardan veya yükseköğretim imkânlarından yararlandırılmış olanlar

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına girmek için aday olamazlar.

Yukarıda ‘2’ şıkda sözü edilen adaylar uluslararası bir sınav puanı ile de üniversitelere yabancı uyruklu öğrenci kontenjanından kabul için başvuramazlar.

YÖS sınavına başvuru yapmanın en güvenilir yolu Liva Consulting YÖS Sınavına Başvuru formunu doldurmanızdır ya da Liva Consulting Eğitim birimi ile irtibata geçmektir. İrtibat için:

+90 545 839 5813

+90 545 839 5813

Line IDliva_education

education@livaconsulting.com

Liva Consulting sizin adınızdan YÖS başvurusu ile ilgili tüm adımları takip edip sizlere gerekli bilgiyi verecektir. Üniversiteye kayıt yaptırana kadar size danışmanlık hizmeti vermeye devam edecektir.

En çok sorulan sorular

Türkiye’de okuyabilmek için önünüzde 3 farklı alternatif var. Bunlardan birincisi Türkiye devletinin bir kuruluşu olan yurtdışı Türkler ve akraba topluluklar (YTB) başkanlığının verdiği bursları kazanarak, ikinci olarak YÖS sınavına girerek, üçüncü olarak lise diplomanızla üniversitelere başvuru yaparak Türkiye’de üniversite okuyabilirsiniz.

YTB ile burslu okuyabilmek için https://www.turkiyeburslari.gov.tr/ internet sitesinden bursları takip edip başvurunuzu gerçekleştire bilirsiniz. YÖS sınavını 2011 den bugüne her üniversite kendisi yapmaktadır. Girmek istediğiniz üniversitenin YÖS sınavına girerek üniversiteye girme şansı kazanabilirsiniz. Lise diploması ile alan üniversiteler ise her yıl kendi sitelerinde bunu duyurmaktadırlar. Bunları öğrenebilmek için Liva Consulting sitesindeki Üniversite Başvurularını takip ederek öğrenebilirsiniz.

Yabancı uyruklu öğrenci sınavı (YÖS), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. Bu sınav 2010 yılına kadar öğrenci seçme ve yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılmaktaydı, aynı yıl içerisinde ve 2011 yılında alınan kararlarla yabancı uyruklu öğrenci sınavlarını T.C. üniversiteleri kendi bünyelerinde düzenlemektedirler.

YÖS sınavına giren öğrenci geçerli bir puan alabilirse (80 üzerinden 40 ya da 100 üzerinden 50) Türkiye’de üniversiteye girme şansı artar. YÖS sınavından alacağınız iyi bir puanla Türkiye’de güzel bir üniversitede okuma imkânı çok rahatlıkla bulabilirsiniz. YÖS sınavı sonucu her zaman lise diploması notlarınızdan daha avantajlıdır. Liva Consulting olarak YÖS sınavına girmenizi tavsiye ediyoruz. YÖS sınavına girme imkânınız yok ise ülkenizde girebileceğiniz SAT, IELTS vb. sınavlara girmenizdir. Bu sınavlar tüm dünyada geçerliliği olan sınavlar olduğundan dolayı Türkiye’de de geçerliliği vardır. Genelde bütün üniversiteler bu sınav sonuçlarını kabul etmektedir.

YÖS sınavına girmiş olmak; elinizde Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinden birinin yapmış olduğu sınav sonuç belgesi olacağından her zaman lise diploması ile başvurmaktan avantajlı durumda olacaktır. Türkiye’de İstanbul üniversitesi ve Kafkas üniversiteler birliğinin (KÜNİB e-YÖS) yapmış oldukları sınav sonuçlarını diğer üniversitelerin büyük bir çoğunluğu kabul etmektedir. Kabul etmeyenlerde vardır örneğin Marmara üniversitesi kendi YÖS sınavı ile öğrenci almaktadır.

Her bir üniversitenin YÖS sınav tarihi farklı olduğundan sınav tarihleri ve başvuru vakitlerini öğrenebilmek için ya her bir üniversitenin internet sitesinden birebir takip etmelisiniz ya da Liva Consulting YÖS sınavı duyurularını takip ederek te öğrenebilirsiniz. Yapılan bu duyurularda üniversitelerin başvuru vakitleri ve sınav tarihlerini çok rahat bir şekilde takip edebilirsiniz.

Liva Consulting internet ortamında yapmış olduğu YÖS başvuru tarihlerini takip edip, göndereceğiniz gerekli evraklar ile Liva Consulting sizin adınızdan YÖS sınav başvurusu yapmaktadır. İstanbul üniversitesi farklı ülkelerde YÖS sınavı yapmaktadır. Türkmenistan’da YÖS sınavı yapılmadığından YÖS sınavına girecek olan öğrenciler ya Türkiye’ye ya da başka bir ülkede yapılacak olan sınava katılabilirler.

YÖS sınavına girmeden Türkiye’de üniversite okuyabilirsiniz. Türkiye’de ki üniversitelerin bir kısmı lise diploması ile üniversiteye öğrenci kabul etmektedir. Bunları da Lise Diploması ile kabul eden üniversiteler adresinden öğrenebilirsiniz.

Bunları da Lise Diploması ile kabul eden üniversiteler adresinden öğrenebilirsiniz ya da her bir üniversitenin kendi internet sitelerinden takip edebilirsiniz.

Lise diploma notlarınızın ortalaması 4 ve üzerinde ise üniversiteye lise diploması ile girebilirsiniz. Eğer İstanbul, İzmir ve Ankara vb. büyük şehirlerde ki devlet üniversitelerine girebilmek için YÖS sınavı gereklidir. Lise diploması ile diğer şehirlerdeki üniversitelere girme şansınız daha yüksektir. Bazı üniversiteler yüksek sayıda yabancı öğrenci kontenjanı ayırmaktadırlar. Bu üniversiteleri www.livaconsulting.com adresinden takip edebilirsiniz.

Lise diploması ile üniversite başvurusu yapabilmenin en güvenli yolu Liva Consulting ile üniversite başvurusunu gerçekleştirmektedir. Bunun için yapmanız gereken şey gerekli olan evrakları hazırlayarak Liva Consulting’e ulaştırmaktır. Liva Consulting sizin adınızdan tüm başvuru sürecini takip eder ve sonrasında üniversiteye kesin kayıt yaptırana kadar size rehberlik hizmeti vermektedir. Üniversite başvurusu ve kayıt esnasında Liva Consulting devamlı olarak danışmanlık hizmeti vermektedir.

Başvuru işleminizi Liva Consulting ile yaptıysanız, Liva Consulting size en hızlı şekilde gerekli bilgi ve belgeyi verecektir. Fakat siz kendiniz başvurunuzu yaptıysanız üniversite sizin irtibat bilgilerinize gerekli olan bilgi ve belgeyi gönderecektir.

İstanbul’da 7 tane devlet üniversitesi ve 39 tane de vakıf üniversitesi (özel) bulunmaktadır. Devlet üniversiteleri YÖS sınavı sonuç belgesi istemektedir. Vakıf üniversiteleri YÖS sınavı şartı yoktur ve %95’i lise diploması ile kabul etmektedir. Buna göre devlet üniversitelerinde okumak isteyen öğrenciler YÖS sınavına girmek zorundadır. Vakıf (özel) üniversitelerinde okumak isteyen öğrenciler ise lise diplomaları ve gerekli belgeleri ile Liva Consulting ile başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir ve fırsatlardan faydalanabilir.

Türkiye’de üniversite okuyacak olan öğrenciler Türkiye’ye gelmeden önce ülkelerindeki T.C. büyükelçiliklerinden öğrenci vizesi alarak gelmelidirler. Türkiye’de öğrenci vizesi verilmemektedir. Türkiye’ye de üniversiteye kesin kayıt yapmak için öğrenci vizesinin olması gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyetinde üniversite okuyacak olan yabancı uyruklu vatandaşların T.C. büyükelçiliğin konsolosluk bölümüne öğrenci vizesi için teslim etmesi gereken resmi belgeler.

  1. Üniversite tarafından verilen davetiyenin aslı ve kopyası
  2. Okuyan öğrenci ise öğrenci belgesi ve transkripti
  3. Okul süresince tüm masraflarını karşılamayacak olan Türk vatandaşının sponsorluk yazısı, ya da anne babasının çalıştığı yerden alacağı maaş bordrosu veya ailesinin tüm masrafları karşılayacağını gösteren vekâlet.
  4. Pasaport ve 2 adet kopyası
  5. 2 resim ( 5×6)
  6. 18 yaşından küçük olanlar için anne ve babasının yurt dışına çıkması için muvafakatname.

Türkiye’de barınma şartları bölgelere göre değişebiliyor. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde barınma şartları biraz daha pahalıdır. Ortalama barınma fiyatları aşağıda gösterilmiştir.

Özel yurtlar: aylık 150-250$ aralığında değişiyor (her şey dahil).

KYK yurtları: KYK yurtları devlete bağlı yurt olduğundan belli dönemlerde başvuru yapılıyor. Eğer yurtta kalma kabulü alırsan 2016 -2017 öğretim döneminde yönetim kurulumuzca öğrencilerimizin ekonomik koşulları da dikkate alınarak aylık yurt yatak ücreti 150 TL olarak belirlenmiştir. Standardı yüksek, özel nitelikli yurtların aylık ücreti ise 160-265 TL arasındadır. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren sabah kahvaltısı 2,50 TL, akşam yemeği yardımı 5,50 TL olmak üzere 8 TL’ye yükseltilmiştir.

Kiralık evler: bir evde 4 veya 5 kişi olarak yaşamak mümkündür. Bu durumda kişi başına 100-200$ ödeme düşer (her şey dahil).

Türkiye’ye geldikten sonra bir ay içerisinde e-ikamet başvurusu yapılmalıdır. Yıllık ikamet için gereken dokümanlar:

1) Pasaport

2) Zorunlu sağlık sigortası: Liva Consulting size güvenilir sağlık sigortasını uygun fiyata sağlama imkânına sahiptir. Üniversite başvurusunu liva consulting ile yapan öğrencilere % 10 sağlık sigortasında indirim sağlanacaktır.

3) Türkiye’de kalacağınız evin noter onaylı kira sözleşmesi ya da kaldığınız yurttan orada kaldığınıza dair belge.

4) Göç idaresinden alınan randevunun çıktısı. Liva Consulting size randevu almak için rehberlik hizmeti sunmaktadır.

5) Öğrenci belge

6) 6 adet fotoğraf (4×6)

7) İkamet kartı ücreti dekontu (58,50₺) vergi dairesine ödenecek.

Dikkat: emniyetten randevu alındıktan sonra bütün evrak işlemlerinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması ve teslim edilmesi gerekmektedir

Daha detaylı bilgi veya herhangi bir yardım için:

+90 545 839 5813

+90 545 839 5813

Line IDliva_education

education@livaconsulting.com

Türkiye’de devlet üniversitelerinin ücretleri yıllık 200$’dan başlayarak 7000$ kadar çıkmaktadır. Özel (vakıf) üniversitelerde ise 5000$’dan başlayarak 20000$’a kadar faklı bölümlerde okuma imkanı bulabilirsiniz.

Burslu okumak isteyenler için ‘’Türkiye Bursları’’ var. Orta Asya Ülkeleri için
Türk Dili Konuşan Ülkeler Burs Programı. Kapsadığı Ülkeler:
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve KKTC.

Aylık Burs Ödemesi

  • Düzeylere göre öğrencilere ödenen aylık miktar şu şekildedir:
  • Lisans; 600 TL (yaklaşık 200 USD)
  • Yüksek lisans; 850 TL (yaklaşık 300 USD)
  • Doktora; 1.200 TL (yaklaşık 400 USD)
  • Araştırma; 3000 TL (yaklaşık 1000 USD)
  • Matematik
  • Geometri
  • Zeka sorusu (iq)